Blog

Thuis in Zeeland

dec 23, 2015


Bij loopbaanbegeleiding vind ik het erg belangrijk om minimaal één keer een kijkje te nemen op de locatie(s) waar de klant een onuitwisbare herinnering heeft. Liefst iets moois (soms ook iets vervelends), werk of privé. Daarvoor ga ik graag het hele land door. Zo was ik in Enschedé, Haaksbergen, Nijmegen, Arnhem, Oosterbeek, Oss, Hoofddorp, Utrecht, Amsterdam, en ga zo maar door. Ik houd van reizen, van avonturen. En er gebeurt altijd iets bijzonders, iets onvoorspelbaars. Bovendien maak ik ter plekke foto’s voor het fotoboek, dat ik als eindverslag maak.

Vandaag was ik in Goes. Het theater van Goes, de Mythe, is een belangrijke plek in het leven van mijn klant deze dag. Zij heeft hier met het koor waarvan zij 30 jaar dirigent was meerdere keren opgetreden, applaus ontvangen en een geweldig afscheid gekregen 5 jaar geleden.

Dat was allemaal in haar vrije tijd. Op 200 m. afstand staat het kantoor van haar werkgever, waar zij per 1 februari als gevolg van reorganisatie vertrekt. Na bijna 40 jaar!

Een conclusie vandaag: goed afscheid nemen van het kantoor, en applaus in ontvangst nemen. Andere conclusies: een rol zoeken die meer in de frontlinie is, met publiek en fijne collega’s in een niet al te groot team. In een doelgerichte maatschappelijke organisatie.

Maar wél in Zeeland! Zij is een geboren, getogen en gewortelde Zeeuwse, die de Zeeuwse cultuur als geen ander van binnenuit kent. Dus die senioriteit kan van grote meerwaarde zijn voor een Zeeuwse organisatie. Thuis in Zeeland, maar wél een nieuw avontuur.

En wat gebeurt er dan voor bijzonders? De theaterzaal was donker en dicht wegens kerstvakantie. Maar in de gang van het theater zien we een prachtige tekst van Freek de Jonge op de muur geschreven. Hij blijkt in zijn jeugd in Kloetinge te hebben gewoond (dat ligt in Zeeland). Dus hij heeft iets met dit theater.

Dit is wel een prachtige metafoor voor de loopbaanbegeleiding van deze mooie vrouw! Zij voelt zich het beste op het podium, met publiek, een koor en applaus... Hou het doek open! En ja, natuurlijk: in het restaurant tegenover het theater waar wij alles bespreken ontmoet zij een collega van vroeger! Een hartelijke, aandachtige en persoonlijke begroeting. Hier hoort zij thuis!