Anke

Al jong organisator en bestuurder

Mijn vrolijke jeugd in de mooie stad Utrecht was een prima start. Het leren ging vrij gemakkelijk en ik kon er veel naast doen. Zowel op de middelbare school als tijdens studie en sport ontwikkelde ik mijn organisatorische en bestuurlijke competenties door evenementen te organiseren en verenigingen te besturen. Overigens ben ik nog steeds sportief en rijd ik regelmatig paard.

Fysiotherapeut, docent en onderwijsmanager

Na mijn studie fysiotherapie heb ik ruim tien jaar gewerkt als zelfstandig fysiotherapeut en docent massagetherapie; dat was een uitstekende basis om veel mensenkennis op te doen, mijn empathisch vermogen en mijn didactische vaardigheden verder te ontwikkelen. Daaropvolgend heb ik een studie onderwijskunde voor het Hoger Onderwijs gevolgd en gedurende vijf jaar management ervaring opgedaan bij de Hogeschool Utrecht.

Algemeen directeur, brandweercommandant en voorzitter Raad van Toezicht

Meerdere eindverantwoordelijke directiefuncties in de publieke sector, de functie interim brandweercommandant en het voorzitterschap van drie Raden van Toezicht gedurende de afgelopen twee decennia hebben diepgaand bijgedragen aan mijn wijze van doortastend en koersvast omgaan met mijn medemensen. Ik heb aan beide kanten van de tafel gezeten, weet exact welke belangen er spelen en welke afwegingen gemaakt moeten worden. De publieke sector is een politieke arena waarin je stevig je mannetje moet staan om de organisatie op stoom te houden. Als voorzitter van een Raad van Toezicht zijn alle leiderschapsstijlen vereist en moet je weten op welk moment je uit een bepaald vaatje tapt. Goed werkgeverschap in die rollen vind ik heel belangrijk.

Leren als levensmotto

Aangezien ik lerend door het leven ga heb ik vele opleidingen, na- en bijscholingen en workshops gevolgd. Ik hou van innovaties én ik ben een generalist, dus ik neem overal kennis van en gebruik wat goed uitkomt en op maat is voor de rol en context waarin ik aan het werk ben. Door mezelf regelmatig te laten coachen en trainen heb ik goed zicht op mijn eigen krachten maar ook mijn beperkingen, weet ik wat ik te bieden heb en waar ik zeker niet aan moet beginnen. Ik ben een extraverte netwerker, een krachtige voorzitter en een goede motivator.

Ik ben open en oprecht over mijn eigen onzekerheden en strubbelingen, waardoor je als je met mij in zee gaat een gevoel van opluchting en verbinding krijgt. Niemand is perfect. Uit je comfortzone komen vereist moed én kwetsbaarheid. Ik ben eerlijk, constructief en betrokken in het geven van feedback, maar ook in het ontvangen daarvan.

Coach, trainer, adviseur en fotograaf

In 2013 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen om mijn ervaring op een andere wijze met mensen en organisaties te delen. Dit met het unieke idee om coaching, training en advisering te combineren met fotografie: mijn levenslange hobby fotografie heb ik de laatste zes jaar intensief uitgediept door workshops te volgen en bijna dagelijks te oefenen; het amateurniveau is ruim overstegen. Ik gebruik het fotomateriaal als middel bij de begeleiding én in het eindverslag (een glossy of een fotoboek). Lekker concreet en een beeld zegt veel.

Vanzelfsprekend pas ik de algemeen gangbare ethische gedragscode voor coaching toe. Ik benut de gebruikelijke coachings- en begeleidingsmethoden op maat. Van groot belang is mijn combinatie met onorthodoxe werkwijzen, waarvan fotografie er één is. Door deze mix heeft mijn begeleiding een meerwaarde die lang beklijft.

Veelzijdig dagelijks werk en enorm netwerk

Ik sta als leider nog steeds met de voeten stevig in de klei, ik blijf actief in Raden van Toezicht en/of Commissarissen en ik reik daarin mijn ervaring met leiderschap aan. Ik houd het belang van de organisatie helder voor ogen, doorzie snel de hoofdlijnen en verbindt de collega’s van de Raad en andere stakeholders. Goede governance afspraken met de nodige ruimte maar óók een spiegel voor het bestuur geef ik vorm door persoonlijke aandacht en contact.

Mede daardoor bied ik ook in coaching, training en advisering het nodige. Ik heb meerdere klanten en opdrachten naast elkaar lopen, waardoor ik scherp blijf op de benodigde diversiteit in begeleiding. Ik begeleid mijn klanten begripvol, intensief en resultaatgericht. Mijn kijk op de specifieke situatie is altijd actueel en ik kan mijn klanten veel steun bieden en “ontzorgen”.

Vanuit al mijn hoofd- en nevenwerkzaamheden uit het verleden en heden heb ik langdurige relaties onderhouden met interessante mensen. Daardoor heb ik een groot en veelzijdig netwerk van zakelijke vrienden en collega’s. Als mijn klanten mensen uit mijn netwerk nodig hebben voor een informatief gesprek kan ik dat organiseren als mijn relatie daarmee instemt.

Prettige reis

Momenteel woon ik in Loon op Zand, maar ik leid en begeleid organisaties en mensen in alle delen van het land. Ik ga graag met de klant op avontuur, letterlijk en/of figuurlijk. Gecombineerd met de fotografie en een vleugje humor wordt het een prettige en vooral waardevolle reis! Mijn volledige cv is te lezen op LinkedIn.