Blog

Netwerkwandelen in coronatijd

dec 4, 2020

Ingestuurd door: ankeb

Netwerken is van groot belang voor activiteit in mijn bedrijf. Nee, niet die bitterballenborrels met vluchtige kortstondige babbels. Die zijn gezellig, maar wat mij betreft niet inspirerend genoeg. Ik ben erg gesteld op écht persoonlijk contact. Liefst “live”. Met een kop koffie of een broodje. En juist dát is lastig in deze periode. Maar niet getreurd: ik heb de “netwerkwandeling” ontdekt!

Hoe gaat het in zijn werk? Je maakt met je contact een afspraak ergens in het land. Vaak kiezen we een mooi natuurgebied uit met een “paaltjeswandeling”. Zo maakte ik een paar weken geleden een wandeling in de Herpense Duinen en in de polders van Drimmelen. Maar het kan natuurlijk ook in een stad.

Meestal is het goed weer

Je hoopt op goed weer (meestal is dat zo, ook in de winter). De één neemt iets te drinken mee en de ander wat lekkers of broodjes. Je ontmoet elkaar op een parkeerplaats (en houdt 1,5 m. afstand…). Je trekt je wandelschoenen aan, je gooit je rugzakje over je schouders en je gaat op stap......


En daarna gaat het vanzelf… Tijdens het wandelen is er een andere dynamiek dan aan tafel. Bijzonder om te merken hoe dat werkt. Je kijkt elkaar minder aan, er kunnen meer stiltes vallen, je ziet dingen om je heen, je springt letterlijk en figuurlijk van de hak op de tak.

Beweging zet de hersens aan het werk

Beweging is een uitstekende methode om de hersens aan het werk te krijgen. De gesprekken zijn vrijwel altijd in no time to the point en behoorlijk intensief.

Vandaag was ik met dierbaar netwerk in de Kaapse bossen bij Doorn. Wij kennen elkaar al sinds 2000, toen ik begon aan de ontwikkeling van de Veiligheidsregio Gelderland Midden. Wij hebben gedurende zo’n 7 jaar samengewerkt in die mooie organisatie. Daarna hebben we elkaar van een grotere afstand gevolgd. Soms spraken we elkaar jaren niet. Ook nu denken we dat het zeker 3 jaar geleden is. En dan is het zo fijn als je direct weer verder kunt waar je gebleven was… Inmiddels beiden 20 jaar ouder en misschien ook wel wat wijzer….

Uitkijken

Een klim naar het platform van de uitkijktoren is de moeite waard!

Op dat moment hebben we het over de redenen waarom je een volgende stap in je loopbaan zou willen zetten. En ook over hoogtevrees: hoe symbolisch kan dit zijn.

We wandelen verder en spreken ontwikkeling van managementteams, coaching met paarden, fotografie als hulpmiddel voor verheldering van persoonlijke aandachtspunten.

Ook privézaken als familie en wonen komen voorbij.

Netwerk vertelt vol passie over zijn organisatie. Kan er nu niet weg in deze tijd. Maar wellicht later als het rustiger is… Geduld dus.

We hebben het over onze twijfels, onze onzekerheden en de kracht van dichtbij jezelf komen.

Aan het eind van de wandeling komen we langs deze prachtige bomen. De wortels symboliseren “doorleefd zijn”: een combinatie van senioriteit en levenservaring.

Bij de auto’s drinken we meegebrachte koffie en snoepen van gevulde speculaas. We praten over de geweldige kwaliteiten van de 97-jarige moeder van mijn wandelkameraad. Mooi en kwetsbaar. Geniet van de momenten.

“Dank je wel en we houden contact!”

Ps: neem altijd je camera mee.