Loopbaanbegeleiding

“Verleden, heden en toekomst in beeld”

Dit is een intensieve coaching, waarbij fotografie als hulpmiddel wordt gebruikt. In de bijeenkomsten kijken we samen gedegen terug op je loopbaan, leggen geschiedenis vast én brengen toekomst in beeld: het is een waarachtig ijkmoment, waardoor een sterk zelfbeeld wordt vastgelegd en ruimte ontstaat om nieuwe en onverwachte wegen in te slaan. De meeste mensen denken immers in beelden: foto’s zijn veelzeggend. We brengen je leven en loopbaan in een fotoboek in beeld mét een blik op de toekomst.

Middelpunt

“Tête-à-tête” ontmoetingen van enkele uren per bijeenkomst - in onderling vertrouwen met een sterk persoonlijk karakter - zijn de basis, waarbij jij vanzelfsprekend geheel centraal staat. Werk en, waar gewenst, privéleven worden in beeld gebracht. “Tête-à-tête” betekent dat we diepgaande contactmomenten hebben, waarbij je gedurende een afgebakende periode hard werkt aan jezelf. Maar natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning en humor. Kortom: een coaching vanuit zakelijke vriendschap. Daarbij zet ik naast mijn levens- en werkervaring mijn kwaliteit als fotograaf in.

Voor wie?

De loopbaanbegeleiding past bij iedereen die beter of anders wil kijken naar werk, leven, familie, organisaties, verleden en toekomst. Ik zal mij aan jouw omstandigheden aanpassen. Ik heb klanten tussen 30 en 65 jaar uit allerlei organisaties op vele functieniveaus. Van doktersassistente in een huisartsenpraktijk tot directeur van een gemeente, van instituutsmanager bij een universiteit tot debiteurenbeheerder bij een deurwaarderskantoor. Voor mij zijn alle mensen gelijkwaardig en uniek, goed zoals zij zijn. En van daaruit wordt de persoonlijke kracht voor de toekomst ontwikkeld. Het programma is ook zeer geschikt voor begeleiding naar het pensioen. Want ook dan begint er een nieuwe fase!

Concreet resultaat

Inzicht geven in eigen rol en positie, nieuwe wegen die naar Rome leiden ontdekken. Maar ook de manier waarop er gereisd wordt! Het maken van een getrouw en helder beeld van verleden, heden en toekomst met als doel een gevoel van: “Wow, ben ik dat ?” Ik stel een persoonlijk fotoboek samen met foto’s van de bijeenkomsten, aangevuld met bestaande foto’s en bijpassende teksten. De eerste stap wordt écht gezet! Vaak wordt er werkelijk een nieuwe baan gevonden, maar het kan ook een oriënterende verkenning zijn naar een nieuwe functie in een andere branche.

Intakegesprek

Het intakegesprek wordt gevoerd op een locatie die je zelf uitzoekt. Mijn vraag zal zijn een locatie te kiezen die je echt raakt, bij voorkeur gerelateerd aan een jeugdwens (wat wilde je worden toen je 12 was?). Of een locatie in een omgeving waarin je je prettig voelt (in de natuur, aan zee, in de binnenstad). Tijdens het intakegesprek zal jouw vraagstelling centraal staan. Daarbij gaan we diepgaand op zoek naar het waarom en waarheen. We ronden het gesprek af met een helder geformuleerde opdracht én een conclusie over de wederzijdse klik. Er moet een begin van een gezamenlijke “flow” ontstaan.

Plan van aanpak

Ter voorbereiding van de vervolgsessies vraag ik een uitgebreid CV op te sturen, met uiteraard de loopbaan én een overzicht van liefhebberijen en “major life events”. Maar ook een korte samenvatting van hetgeen uit eventuele assessments, persoonlijkheidstests en eerdere coaching is gebleken. Het plan van aanpak bevat de centrale vraagstelling, het doel, een concreet resultaat, het aantal ontmoetingen en het karakter van de ontmoetingen. Dit voorstel is maatwerk. Soms is het traject kort en krachtig, soms duurt het langer omdat er rust en tijd nodig is om zaken goed uit te zoeken. Het traject kan in verschillende fases worden opgeknipt.

Kan de loopbaanbegeleiding ook zonder fotografie en fotoboek?

Ja, in principe kan dat. Het is je eigen keuze. De verdere aanpak blijft hetzelfde.

Bijeenkomsten

Tijdens een bijeenkomst wordt uiteraard een gesprek gevoerd. Maar er kunnen ook denkmomenten en stiltemomenten zijn. En er wordt gefotografeerd. Niet alleen portretfoto’s, maar ook de omgeving, de natuur, een gebouw, etc. Samen kijken naar het verleden, het nu en de toekomst vereist rust en aandacht.

We maken een echt beeldverhaal. Goede foto’s moeten voldoen aan acht kwaliteitseisen en het nemen daarvan kost tijd. Bij een goede foto denk je aan: hoofdrolspeler, blikvanger, scherpte, belichting, lijnen, perspectief, decor en kader. De kunst is je uit te dagen veel diepgang aan te brengen in je gedachtenstroom aan de hand van deze kwaliteitseisen.

Uitgebreide verslagen

Ik maak van elke bijeenkomst een zeer uitgebreid verslag. De ervaring leert dat deze verslagen bijzonder ondersteunend zijn en meerdere malen worden gelezen. Deze teksten dienen ook als basis voor de teksten bij de foto’s in het boek.

Locaties

De locaties kunnen zeer divers zijn. Je kiest voor elke bijeenkomst een passende locatie. In het traject zal, indien mogelijk en gewenst, ook een dagdeel op het huidige werk worden ingepland. Mocht je afscheid nemen van je werkgever, dan kan ik daar foto’s van maken en bijvoorbeeld teksten van toespraken opnemen. We zijn namelijk samen op reis! Ook voor besprekingen over de toekomst wordt een passende locatie gekozen.

Fotoboek als eindverslag

Tijdens de bijeenkomsten maak ik foto’s. Daarnaast kunnen we ook bestaande foto’s uit het verleden gebruiken. Het gericht zoeken naar foto’s maakt de beleving tijdens de coaching intenser en het fotoboek illustratiever! Ook kan je zelf fotograferen tijdens het traject, bijvoorbeeld bij belevenissen die je belangrijk vindt. Aan het eind van het traject maak ik een fotoboek van deze fotoverzameling met teksten uit de verslagen. Daarbij maak ik de rode draad zichtbaar uit de belangrijke momenten in je persoonlijke leven inclusief het profiel en de visie op de toekomst. Tijdens de laatste afsluitende bijeenkomst wordt het concept van het fotoboek doorgenomen en beoordeeld op authenticiteit en congruentie. Hierbij hebben we het doel voor de komende jaren geformuleerd en is minimaal de eerste concrete stap gezet. Voor de omslagfoto en titel wordt een passende metafoor gekozen, die staat voor je persoonlijkheid.

Vertrouwelijkheid

Ik werk volgens de standaardcode in de gezondheidszorg: “dat ik geheim houd wat mij in vertrouwen is verteld of wat mij ter kennis is gekomen en waarvan ik kan begrijpen dat het vertrouwelijk van aard is”. Die belofte heb ik in 1976 als fysiotherapeut gedaan en die geldt in al mijn werk!

Coaching

Ik gebruik o.a. de volgende coachings- en trainingsmethodieken:

  • Kolb (leerstijlen)
  • Leary (interactiestijlen)
  • Ofman (kernkwadranten)
  • Covey (urgentie diagnostiek)
  • Insights (teamrollen)
  • Management Drives (persoonlijke voorkeur stijl)
  • Belbin (teamrollen)
  • Bdare (leiderschapsontwikkeling)

 

Inspirerend netwerken

Op het moment dat verleden en heden in beeld zijn gebracht, de achterliggende periode is afgerond, is het zinvol je breed te oriënteren op functies en branches. Daarvoor heb ik een programma “inspirerend netwerken” samengesteld. Dat gaat vooraf aan concreet zoeken naar vacatures en solliciteren! Je gaat op bezoek bij mensen in het eigen netwerk. Maar ook bij mensen uit mijn netwerk. Ik heb een interessant en uitgebreid netwerk, waar altijd een aantal personen bereid is om een gesprek te voeren. Via dat netwerk komen ook weer nieuwe contacten tot stand. Zo kan je goed uitzoeken waar de kansen en mogelijkheden liggen.

Samen zoeken naar vacatures

Als duidelijk is naar welke functie in welke branches wordt gezocht help ik de weg naar de vacatures te vinden. Ik heb ook een groot netwerk in de wereld van headhunters en werving- en selectiebureaus. Voorts zijn er meerdere digitale manieren om (dagelijks) op de hoogte te worden gebracht van mogelijk interessante vacatures. Daarbij zoek ik ook zelf actief mee.

Steun bij sollicitaties

Het sollicitatieproces wordt van A tot Z doorgenomen. De opbouw van het CV en LinkedIn (inclusief profielfoto!), de motivatiebrief, het zoeken naar vacatures, het benaderen van headhunters, de telefoongesprekken met mogelijke nieuwe werkgevers en/of werving- en selectiebureaus, het eerste sollicitatiegesprek én het vervolg gesprek. Het verwerken van onverhoopte teleurstelling bij afwijzing. En uiteraard het vieren van succes. Kortom: solliciteren doe je samen met mij!

“Geïllustreerd CV”

Het gedrukte fotoboek is een persoonlijk en uniek document om nog regelmatig in te kijken en te lezen, een ijkmoment in het leven. Maar vooral bedoeld voor later, om bij belangrijke beslissingen te raadplegen.

Nazorg

Tijdens de afsluitende bijeenkomst wordt een afspraak gemaakt voor een terugblik na ongeveer een half jaar. Indien gewenst kunnen natuurlijk op maat tussentijdse afspraken worden gemaakt.

Albert Einstein:
“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal”!

Reacties van klanten

Zakelijk leider culturele sector

Zonder jou was het afgelopen jaar niet zo mooi gelukt als nu. Je onophoudelijke geloof en vertrouwen in mij heeft aanstekelijk gewerkt op mij en ik geloof niet dat ik dat ooit kwijt kan raken!

Bestuurder Careander

Ik vind het leuk je melden dat ik per 1 januari 2016 een nieuwe functie als bestuurder bij de Stichting Careander heb gevonden! Maar ik wil je ook hartelijk danken voor de adviezen in de mails die we hebben gewisseld. De valkuilen die je noemde en de bijbehorende adviezen gingen echt over mij en ik kon er ook wat mee: de perfecte coaching dus.

Directeur zorgsector

Het vermogen van Anke om de belangrijke zaken te benoemen in onze gesprekken en de onderliggende vragen daarmee naar boven te halen is echt een talent van haar. Na elk gesprek is er weer een stap gezet in verheldering van de stappen in de reis naar een nieuwe bestemming. Haar zorgvuldige voorbereiding, gedegen verslaglegging en vooral ook haar inzichten die gebaseerd zijn op haar eigen ervaringen maken het een zeer compleet traject. Het fotoboek is een prachtige samenvatting van mijn leven en wie ik ben geworden, dat is zeer waardevol!